Het is handig om voor jezelf uit te zoeken waarom je het hebben van verschillende keuzemogelijkheden moeilijk vindt. Ben je iemand die:

A. Al die keuzemogelijkheden maar verwarrend vindt?

Je kunt door bomen het bos niet meer zien, je kunt niet inschatten wat de gevolgen zijn. En je denkt: was er maar een boekje met overzicht van alle opties: bijv. opleidingen, banen, leuke woonplaatsen.

B. Kiezen als negatief ervaart en denkt aan alles wat je niet kiest?

Als je kiest voor het één, zeg je nee tegen het ander en dat is toch ook wel een heel aantrekkelijke optie.

C. Niet kan kiezen omdat je alles wil?

Je doet liever alles een beetje dan kiezen. Je wilt overal bij zijn, alles doen en ervaren (oftewel je hebt last van FOMO: Fear Of Missing Out).

Misschien herken je jezelf wel in meerdere types of is er echt een type dat je vooral herkent bij jezelf? Soms is het ook makkelijker om ze bij een ander te herkennen dan bij jezelf. Vraag eventueel iemand om mee te kijken. De verschillende types hebben verband met elkaar maar bij elk type hoort (tadaaah!) een andere oplossing.

Oplossingen per type

Type A: Is het bij de keuze die ik ga maken mogelijk om alle opties van tevoren te kennen, te overzien en te begrijpen? Is het voor het maken van mijn keuze noodzakelijk om alle mogelijkheden te kennen?

Een rationele manier om tot een keuze te komen: het T-model. Je schrijft de voors aan de ene kant en de tegens aan de andere. Vervolgens tel je de plussen en minnen op. Laat je lijst een dag liggen en laat hem eventueel aan anderen lezen. Denk ook aan de gevolgen op lange termijn.

Type B: Denk aan de toekomst: er zijn meerdere wegen die naar hetzelfde doel leiden. Hou spijtgevoelens onder controle.

Als je spijt hebt, overschat je vaak de voordelen van de niet gekozen optie. Onderzoek heeft uitgewezen dat wanneer we weten dat we mogen ruilen, we automatisch minder tevreden met onze keuze zullen zijn. Wanneer we weten dat onze beslissing definitief is, gaan we juist de voordelen van onze keuze bevestigen.

Type C: Maak een prioriteitenlijst: wat vind ik nu echt belangrijk in het leven? Wees blij als je weinig te kiezen hebt en ga niet automatisch op zoek naar alternatieven. Niet kiezen maakt het minst gelukkig, blijkt uit wetenschappelijk onderzoek. Of het nu om kleine of grote keuzes gaat met veel of weinig opties: kies!

Hopelijk geeft deze informatie inzicht in jouw manier van kiezen. Zodat je de juiste oplossing kan toepassen als je weer eens last hebt van keuzestress, twijfels en dilemma’s. Uit: Beslissen doe je zo van Jolet Plomp.