Studiekeuze: voor velen één van de lastigste keuzes die je mag maken in je leven. En alsof het nog niet moeilijk genoeg is allemaal kun je nu geen kijkje gaan nemen bij de hogeschool of universiteit waar je interesse in hebt. Wat nu?

Maak tijd

Zoals altijd ben je druk met je schoolwerk, online sociale contacten, sporten (rondje om het huis of oefeningen in de woonkamer), misschien werk je er nog bij. Waar is nou dat goede moment om eens goed na te denken over je studiekeuze? Geloof mij: dat moment gaat niet komen. Je hoeft er niet op te wachten. Het is belangrijk dat je nu afspreekt met jezelf op welke momenten je de komende maand in ieder geval een uurtje tijd gaat besteden aan je studiekeuze.

Verzamel informatie

Open dagen bezoeken zit er even niet in. Gelukkig zijn de meeste opleidingen er heel goed in geslaagd om je toch te laten zien wat je kunt verwachten als je er gaat studeren. Je hebt de keuze uit bijvoorbeeld het bezoeken van een online open dag, chatten met studenten, online proefstuderen of een virtuele tour door het gebouw. Je kunt eerst verzamelen wat je wilt bekijken en dat dan inplannen om deze activiteiten te verdelen over je tijd.

Denk ook hier aan

Naast de inhoud van een opleiding speelt voor jou vast ook de locatie/reisafstand een rol. Onderschat die reistijd niet, één of meerdere keren ‘proefreizen’ is aan te bevelen. Misschien speelt bij je keuze ook het gebouw mee, de grootte van de opleiding en of er mensen die je kent dezelfde opleiding (gaan) doen? En wat zei die mentor of decaan op school ook al weer wat bij je zou passen?

Vraag hulp

Vind je het lastig om zelf aan de slag te gaan met je studiekeuze? Vraag dan om hulp. Het handigst zijn hiervoor je huisgenoten, zeker in deze tijd. Ze zijn namelijk dichtbij én kennen je goed. Oftewel je ouder(s)/verzorger(s) en eventuele broers en zussen. Vraag ze om mee te denken of je in ieder geval te helpen om tijd en aandacht te besteden aan het opzoeken van informatie. En weet dat ze het beste met je voorhebben, ook al lijkt het soms op bemoeien.

Kom je er echt niet uit?

Dan zijn er gelukkig ook nog mensen die er hun werk van hebben gemaakt (na een leuke opleiding) om jongeren te begeleiden bij hun keuzeproces. Ook dit kan natuurlijk allemaal online. Het is helemaal niet gek dat je het moeilijk vindt om een keuze te maken. Er is altijd hulp te vinden voor dat ene zetje of laatste stapje.

Tot slot

Als je tijd en aandacht hebt gestoken in je studiekeuze, heb je je best gedaan. Als het goed is, heb je in ieder geval een richting voor ogen die bij je past. Je mag er op vertrouwen dat straks de meeste vakken goed bij je passen en dat er ook wat mindere vakken of onderwerpen tussen zullen zitten. Daarnaast ga je veel nieuwe mensen ontmoeten en misschien wel op jezelf wonen, allemaal enorm leerzaam.

Ik wens je succes met het keuzeproces en alvast veel studeerplezier voor straks!

Meer lezen: