Informatie voor ouders bij studiekeuze

Begeleiding vanuit ouders bij het maken van goede keuzes begint natuurlijk al ver voor de studiekeuze. Jullie hebben bijvoorbeeld al een profielkeuze gemaakt op het voortgezet onderwijs. Op het HBO of WO gaat het kiezen door: keuzevakken, afstudeerrichting, master. Decaan-online richt zich op de studiekeuze die gemaakt wordt in de laatste twee jaar van het voortgezet onderwijs voor een HBO of WO studie. Dus Havo klas 4 en 5 en VWO klas 5 en 6. Decaan-online is online én persoonlijk. Het is een volledig programma maar ook compact. Omdat je kind vast nog meer zaken heeft om zijn of haar tijd aan te besteden zoals vrienden, sport, werk en school.

Begin op tijd met het studiekeuzeproces

Voor ouders is het belangrijk dat ze hun kind aanmoedigen om op tijd te beginnen met het keuzeproces. Zo is er ruim tijd voor de oriëntatie, het bezoeken van open dagen en meeloopdagen en de onvermijdbare twijfel. Jongeren vinden het lastig om alles te behappen, dit komt door een aantal kenmerken van deze leeftijd: sensatiedrang (studiekeuze is saai en serieus), slaapbehoefte (maak afspraken en voer gesprekken over studiekeuze later op de dag), moeite met plannen en organiseren (help je kind met plannen en vooruitkijken) en creativiteit (jongeren zijn flexibel en kunnen verrassende ideeën hebben over de toekomst).

Online studiekeuzetest

De Online Studiekeuzetest is een traject in de zes belangrijkste stappen:

  • Het besef dat je moet kiezen
  • Accepteren van keuze-onzekerheid oftewel keuzestress
  • Dromen en ontdekken
  • Vergelijken van opleidingen en beroepen met interesses, vaardigheden en eigenschappen
  • Het nemen van een besluit
  • De uitvoering van het besluit

Het traject begeleidt jullie kind door alle stappen en onderdelen van het weloverwogen kiezen voor een passende studie. Dit voorkomt studie-uitval en leidt tot een plezierige en succesvolle studietijd. Vaak hebben jongeren een weinig concrete kijk op werk. Wél vinden alle jongeren opleiding belangrijk voor de toekomst. De meeste ouders hebben een goed beeld van de eigenschappen, interesses en vaardigheden van hun kind. Het is helpend als jullie gedurende het keuzeproces met elkaar hierover in gesprek zijn en blijven. Als de zes stappen zijn doorlopen heb ik er alle vertrouwen in dat het lukt om tot een goede keuze te komen.

Meer informatie over een online studiekeuzetraject?

Wilt u meer weten over het online studiekeuzetraject voor uw kind? Vul onderstaand formulier in en ik mail of bel u terug.

Liever mailen of bellen?

3 + 10 =

Over Decaan Online

Decaan Online helpt studiekiezers voor met name het HBO (Hogeschool) en WO (Universiteit/Wetenschappelijk Onderwijs). Met het online aanbod help ik studiekiezers, twijfelaars én overstappers weer op weg! Ik maak gebruik van de wetenschappelijk onderbouwde HZO-test. Decaan online is online én persoonlijk.